Американските власти дават $ 35 млн. награда за наследниците на Хоакин Лоера

...
Американските власти дават $ 35 млн. награда за наследниците на Хоакин Лоера
Коментари Харесай

Синовете на Ел Чапо заляха САЩ с фентанил, 50 пъти по-мощен от най-силния наркотик

Американските власти дават Щатски долар 35 млн. премия за наследниците на Хоакин Лоера
Службите в Съединени американски щати водят сериозна борба с разпространителите на фентанила, който безусловно е залял страната.

Най-голямата и най-насилствена организация за трафик на фентанил в света, подхранвана от китайски прекурсорни химически и фармацевтични компании - по този начин основният прокурор на Съединени американски щати Мерик Гарланд дефинира един от най-мощните наркокартели - мексиканския Синалоа.

На невиждана конференция с ръководителя на Американската организация за битка с опиатите (ДЕА) Ан Милграм, шефа на ФБР Кристофър Рей и прокурори от разнообразни щати бяха показани обвиняванията против близо 30 души от незаконната организация

Държавният департамент посредством своята стратегия за награди предлага милиони за информация, водеща до ареста или осъждането на 4-мата синове на наркобоса Хоакин Гусман Лоера - Ел Чапо, някогашен водач на Синалоа.

Ел Чапо, считан за най-могъщия наркотрафикант след колумбиеца Пабло Ескобар, е задържан и екстрадиран в Съединени американски щати през 2017 година Осъден е до живот и излежава присъдата си в най-строго охранявания федерален затвор в щата Колорадо.

Според американските служби синовете му, наричани Лос Чапитос (малките Чапитоси), са наследили татко си в незаконния бизнес.

До Щатски долар 10 млн. е премията за информация, водеща до ареста или осъждането на Иван Гусман Салазар, на 40 година, Хесус Алфредо Гусман Салазар, на 37 година, и Овидио Гусман Лопес, на 33 година, и до Щатски долар 5 млн. за Хоакин Гусман Лопес, на 36 година

Главният прокурор на Съединени американски щати даде и няколко потресаващи образеца за жестокостта на картела.

“Двама от обвинените са тествали силата на фентанила върху хора, обвързани с тях. В различен случай опитали върху жена, която им било подредено да гръмнат. Вместо това те я инжектирали с фентанил, до момента в който тя умира. И откакто един наркоман умря, тествайки партида от фентанил, един от обвинените въпреки всичко изпрати партидата в Съединени американски щати.

Силите за сигурност на Чапитос нападат органите на реда, сплашват цивилни, унищожават съперници и завладяват оспорвани територии. С някои от жертвите си - мъртви и живи, са хранили тигрите на Чапитос ”, добави Гарланд. Това е ставало в ранчото на Иван Гузман, обичания наследник на Ел Чапо.

Обвиненията обгръщат активността на Синалоа в последните 15 година Прокурорите разказват мрежи за превозване и разпространяване на опиати, финансова инфраструктура, която е изпрала милиони.

Твърди се, че Чапитосите постоянно са получавали и транспортирали тонове количества кокаин от и през Централна и Южна Америка, в това число Колумбия, Еквадор, Венецуела, Перу, Панама, Коста Рика, Хондурас и Гватемала, и по-късно са го транспортирали през границата към Съединени американски щати.

Членовете на картела Синалоа са придобивали, произвеждали и транспортирали други опиати като марихуана, хероин и метамфетамин, получавали са прекурсорни химикали за производството на синтетични опиати и са управлявали лаборатории за произвеждане на фентанил.

Американските служби настояват, че Чапитосите са употребявали товарни и частни самолети, подводници, контейнеровози, кораби за доставки, бързи лодки, риболовни кораби, рейсове, жп вагони, частни и търговски задгранични превозвачи за превозване на опиатите и прекурсорите.

Установени са били снабдители от Китай, които продавали прекурсори на фентанил, основан в Гватемала брокер, който купувал прекурсорите, оператори на тайните лаборатории в Мексико, където е създаван фентанил, снабдител на оръжия, перачи на пари, които разрешават на картела да финансира своите интервенции.

На 23 юни Министерството на правораздаването на Съединени американски щати разгласи, че е повдигнало обвинявания против 4 китайски компании и 8 физически лица за хипотетичен трафик на химикали, употребявани за производството на мощно пристрастяващото болкоуспокояващо фентанил. Говорител на китайското външно министерство съобщи, че правоприлагащите органи на Съединени американски щати “са предизвикали углавно наказуемо действие ”, с цел да заловят китайски жители в трета страна.

“Обвинихме четиримата синове на Ел Чапо в управление на незаконна организация, построена върху трафик на тонове опиати в нашата страна, пране на пари и убийства. Семейства и общности са опустошени от епидемията от фентанил ”, сподели основният прокурор на Съединени американски щати при оповестяване на обвиняванията. Той изнесе и данни, съгласно които от август 2021 година до август 2022 година 107 735 души са умряли от свръхдоза в Съединени американски щати. Две трети от тях са свързани със синтетични опиати - най-вече фентанил, който е мощно пристрастяващ и повече от 50 пъти по-мощен от хероина. Фентанилът е водещата причина за гибелта на американците на възраст от 18 до 49 година

Само 2 мг фентанил се смятат за смъртоносна доза

През 2022 година ДEA е иззела повече от 50,6 млн. подправени хапчета, както и повече от 4,5 тона фентанил на прахуляк.

Според US службите картелът Синалоа е виновен за нахлуването на фентанила в Щатите през последните 8 година, като е провел комплицирана и всеобхватна мрежа за произвеждане и трафик.

“Изпращаме ясно обръщение към Чапитос, картела Синалоа и незаконните наркомрежи по целия свят, че ДEA няма да се спре пред нищо, с цел да отбрани националната сигурност на Съединени американски щати и сигурността и здравето на американския народ ”, разяснява ръководителят на службата Ан Милграм.

Преди месец организацията регистрира едногодишната интервенция “Последната миля ”, проследяваща дистрибуторските мрежи на картелите Синалоа и Халиско. Установено е, че обществените платформи играят забележителна роля при вкарването на фентанил и метамфетамин в американските общности.

Заради голямата заплаха от разпространяването на този нов и най-смъртоносен синтетичен опиат 9 май в Съединени американски щати бе разгласен за ден за осведоменост по отношение на фентанила.

Пресконференцията, на която бяха повдигнати обвинявания против 30 души от мексиканския наркокартел Синалоа.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР